Boyalar ve Boya Malzemeleri
Zamanımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz evimizi veya iş yerimizi yenilemeye karar verdiğimizde genelde ilk olarak kendi kendimizde ‘ Duvarları ne renk yapsam? Daha sade mi olsa yoksa daha canlı mı olsa?’ diye sormaya başlarız. Duvar boyası sadece duvarlar kirlendiği için değil hayatımıza yeni bir enerji katmak için de değiştirilir. Ve yapanlar bilirler boya badana yapmak çok keyifli ve rahatlatıcı bir iştir, ancak doğru ve kaliteli boya malzemeleri kullanılırsa. Yanlış malzeme seçimiyle her iş gibi badana işleri de sıkıcı ve yorucu bir hal alabilir. Baktıkça içinizi açacak duvarlara sahip olmak için uygulamaya geçmeden önce artık günümüzde yeni teknolojilerle çeşitlenen ve kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterebilen boya ve badana malzemelerinden hangilerine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Daha sonra mağazamızın boya kategorisinden dilediğiniz renk boya çeşitleri ve boya malzemelerine ulaşabilir ve kaliteli ürünlerle hayalinizdeki duvarlara kavuşabilirsiniz.
Uygun Boya Seçimi
İç mekân dekorasyonu için gerekli boyalar kullanım amacı ve kullanım yerlerine göre farklılık gösterirler. Boyanızı seçerken yalnızca renge odaklanarak seçim yapmak büyük bir hata olur. Boyanın çeşidi de en az renk kadar önemlidir. İç mekânda kullanacağınız iç cephe boyalar, binanın dışına uygulayacağınız dış cephe boyalar ve zeminle boya arasında birleştirici bir katman oluşturan astarlar bizim ana boya kategorilerimizi oluşturuyor. Fakat bu boyalar da kendi içlerinde kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösteriyorlar. Biraz daha detaya girecek olursak iç cephe boyalar kendi içinde akrilik boyalar, plastik boyalar, yağlı boyalar veya saten boyalar olarak listelenebilirler. Her birinin kendine özgü avantajları bulunan boyalar arasında en sık karşımıza çıkan akrilik boyalar, hızlı bir şekilde uygulanıp kururlar ve solvent içermeden üretildikleri için kokusuzdurlar. Temizlenmeleri ve silinmeleri kolaydır. Bunun yanında plastik boyaların içinde silikon bulunur ve bu sayede çatlama ve kabarmaya dayanıklıdırlar ama bu boyaların silinmesi zordur. Yağlı boyalar ise kapatıcılığının yüksek olması nedeniyle tercih edilirler ama uygulaması biraz daha özen gerektirir. İpeksi bir görünüme sahip saten boyalar ise ortama ferah bir görünüm kazandırırlar. Kir tutmazlar ve uzun süre dayanıklı kalırlar.
Dış cephe boyalar, iç cephe boyalara göre kapatıcı özelliği daha çok olan boyalardır. Dış etmenlere karşı dayanıklılıkları fazladır. Yağışlara ve farklı doğa şarlarına dayanıklı duvarlara sahip olmak için kaliteli dış cephe boyaları ve fiyatları hakkında online mağazamız baumarkets.com’dan bilgi sahibi olabilirsiniz. Rengini ve çeşidini belirlediğiniz boyanın olması gerektiği gibi görünmesini sağlayan gizli kahramanımız da boya astarlarıdır. Astarlar zeminin boyayı daha iyi emmesine imkân sağlarken aynı zamanda uygulanan rengin kusursuz bir şekilde ortaya çıkması için en önemli etkendir. Eğer astar kullanılırsa boya çatlama olmadan çok daha uzun süre kullanılabilir. Tüm badana boya ekipmanları ile birlikte uygun fiyat astar boya çeşitlerimizde online mağazamızda sizleri bekliyor.
Yardımcı Boya Ekipmanları
Uygun duvar boya malzemeleri seçildiği zaman yapılan iş çok daha keyifli bir hal alır. Boyayı yüzeye uygulamanızı sağlayan rulolar ve fırçalar, gerekli tadilatı yapmanıza yardımcı olan alçı sıvalar, yüzeyi pürüzsüzleştiren zımparalar, temiz bir badana yapmaya olanak sağlayan boya kovaları ve boya eleği, badana esnasında boyanacak alanın sınırlarını belirlemeye yardımcı olan bantlar, spatulalar işimizi kolaylaştıran yardımcı malzemelerin başında gelir. Boyama yaparken yardımcı olan badana malzemeleri doğru kullanıldığında zamandan ve emekten tasarruf etmenizi sağlar.
Boyaya başlamadan önce yüzeyin hazırlanması gerekir. Bunun için öncelikle onarım gereken alanlarda alçı uygulaması yapılır. Burada eğer doldurulması gereken alan az ise saten alçı uygulanabilir ama eğer daha büyük bir alan doldurulacaksa perlitli alçı kullanmak daha uygundur. Pürüzsüz ve düzgün duvarlar için zımparalama yapılmalıdır. Daha sonra doğru ebatta rulo ve fırçalarla astar, ardından boya uygulaması yapılır. Peki, doğru fırça ve ruloyu seçerken nelere dikkat edeceğiz? Bu noktada uygulama alanı ve boya çeşidi önem taşımaktadır. Eğer seçiminiz su bazlı ya da plastik boyalardan yanaysa açık renkli fırçaları kullanabilirsiniz. Yağlı boyalar için genelde koyu renk fırçalar tercih edilir. Kaliteli boya badana fırçaları ve ruloları kullanırsanız alışılagelmiş sorunlarla karşılaşmazsınız. İz bırakmayan ve kıl dökmeyen boya fırçaları, damlatmayan boya ruloları işlerinizi kolaylaştıracaktır. Küçük alanlar için küçük boy rulolar işinizi görebilir, daha geniş alanlar için büyük boy ruloları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Evinizin ortamını değiştirecek çalışmalar için gerekli malzemeleri seçerken dikkat edilecek hususların başında kalite gelir. Kalitesiz ürünler bütün emeğinizi boşa çıkarabilir ve sürecin sonunda sizi hayal kırıklığına uğratabilirler. Kaliteli boyalar uzun süre dayanıklı oldukları için aslında çok daha ekonomiktir. Boya işlerine başlamadan önce online mağazamızı inceleyerek boya malzemeleri ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilir, hızlı ve güvenilir alışveriş ile değişime ilk adımı atabilirsiniz.